Vores Lille Gård har eksisteret siden 2020, først i Køge og fra september 2021 i Sorø. Vi købte i 2021 en landbrugsejendom på 18 Ha på Løngvej 9 i Sorø, hvor vi i dag har opdræt af dyr og gårdbutik med kød fra vores egne dyr: Kvæg, grise, ænder og på sigt også kyllinger.
Da vi overtog gården i 2021, var den et konventionelt drevet jordbrug. Det ændrede vi fra start og lagde jorden om til økologisk drift med græs, kløver og andre afgrøder til foder. Vores opdræt er helt igennem økologisk, og vi er i dag certificerede økologer.
Vores proces mod det regenerative landbrug
Vi hverken sprøjter eller vender jorden, fordi vi ønsker at udvikle et regenerativt landbrug. Den proces er vi midt i, og vi har været i gang siden vi overtog gården.
Vi solgte hurtigt plov og mejetærsker, der hørte med til købet af gården, så vi udsætter jorden for minimal forstyrrelse.
Jorden hos os er sprøjtefri, fordi vi ønsker at genopbygge de naturlige økosystemer. Den er også pløjefri, så den i højere grad kan lagre mere CO2 i jorden, og så afgrøderne selv henter næringsstoffer i jordens mikroorganismer.
Alle vores dyr lever ude og er på græs hele året, hvor de har læ og hytter til ro og skygge. Dyrene er med til at genopbygge økosystemerne og skabe en sund og frugtbar jord.
Vores fokus på at drive gården regenerativt er en løbende proces for os som for andre økologer, der vil skåne natur, miljø og klima mest muligt, og desuden vil bidrage til større biodiversitet.
Endnu findes der ingen dansk certificering af regenerativt landbrug, men vi har øje for den definition, som er udformet af Innovationscenter for økologisk landbrug.
De 5 metoder i regenerativt landbrug
Innovationscenter for økologisk landbrug definerer regenerativt landbrug ud fra disse metoder:
-
Minimal forstyrrelse af jorden
-
Levende plantedække hele året
-
Maksimal diversitet
-
Integration af husdyr
-
Recirkulering af ressourcer